Stiri

Descoperire arheologică în Galați: Turn și locuinţe, unice în estul Europei

O nouă descoperire de senzație a arheologilor români!
Un turn unic în estul Europei, dar şi mai multe locuinţe şi obiecte de lux din secolul al II-lea după Hristos au fost scoase la lumină la complexul de la Tirighina-Barboşi, la ieşirea din Galaţi.
Gabriel Jugănaru, arheolog
„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puţin un nivel şi de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre”.

În urma cercetărilor recente, au mai fost descoperite locuinţe din secolul al II-lea care vor fi restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic. Totodată, fost găsite obiecte de ceramică de lux, 50 de ştampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului.
Acest sit arhelogic include un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.
După ce ani de zile a fost abandonat, obiectivul a intrat în atenţia autorităţilor locale pentru punerea în valoare a complexului de la ieşirea din oraş.
Investiţia se ridică la peste 15 milioane de lei, iar jumătate din sumă sunt fonduri europene nerambursabile.
Monumentul de importanţă naţională va fi restaurat pentru a fi vizitat. În zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele al II-lea – al III-lea după Hristos şi este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.
Proiectul se va finaliza în toamna anului viitor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co