Stiri

Codul Administrativ a fost finalizat

Comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil pentru elaborarea Codul administrativ.

Printre articolele adoptate se numără cele referitoare la indemnizaţiile pentru aleşii locali care şi-au încetat mandatul şi posibilitatea edililor şi primarilor generali de a avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Astfel, prin eliminarea literei „f” din articolul 262 al Codului administrativ, primarii şi primarii generali nu mai sunt declaraţi incompatibili în exercitarea calităţii de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Astfel, aceştia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă nu pot să facă afaceri cu instituţiile publice, inclusiv cu primăriile, după cum susține preşedintele Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.

Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca aleşii locali să primească indemnizaţii speciale după ce îşi încheie mandatul, Ministerul Finanţelor urmând să stabilească impacul bugetar.

Astfel, un primar de comună va primi o indemnizaţie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizaţie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea activității, suma propusă pentru un mandat înmulţită cu trei.

Printre articolele adoptate cu amendamente se numără art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma „indemnizaţie de şedinţă” cu sintagma „indemnizaţie lunară”. După modificare, articolul menționat prevede: “Pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni, au dreptul la o indemnizaţie lunară”. De asemenea, indemnizaţia lunară pentru consilierii locali şi judeţeni care participă la şedinţele ordinare sau extraordinare ale consiliului local şi ale „consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean” şi nu de 5%, cum este în varianta actuală.

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport favorabil cu 12 voturi „pentru”, nicio abţinere şi o singură împotrivire. Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de către Senat, prima cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co