Stiri

Cercetare mai cu curaj

Burse în străinătate pentru tinerii cercetători români, Grand-uri de mobilitate pentru seniorii în cercetare-inovare din diaspora, remunerații consistent mai mari pentru articolele apărute în publicații prestigioase din domeniul cercetării și inovării pe plan internațional. Iată numai câteva dintre instrumentele Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III, lansate dezbaterii publice. Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj spune că, în 2016, bugetul alocat cercetării este cu 33 la sută mai mare și permite închiderea tuturor proiectelor care trebuiau finalizate până în acest an.

Și tot între instrumentele de lucru ale noului Plan, figurează mega-proiectul LASER VALLEY, Land of Lights, un uriaș parc de afaceri High-Tech, dedicat dezvoltării zonei Măgurele. Scenariul presupune dezvoltarea unei comunități receptive, inteligente și cu inițiativă, conectată cu Bucureștiul și cu celelalte centre științifice și de afaceri. Ministrul Curaj speră că acest nucleu al cercetării românești să se găsească la doar 30 de minute de București, la 30 de minute de un port dunărean și la 30 la de minute de un aeroport.

La câțiva metri de prezentarea strategiei ministeriale, prezentul cercetării românești arată cu totul altfel, în opinia liderului Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare. Radu Minea spune că, de 2 luni, oamenii din cercetare nu și-au luat retribuțiile salariale din programul nucleu, dar nici din programele sectoriale cu finanțare europeană.

Directorul Institutului de Fizică Atomică, Florin Buzatu, dă asigurări celor 8000 de salariați aflați în această situație că lucrurile vor reintra în normal.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co