Câți bani a primit #România de la Uniunea Europeană

În ultimii 10 ani, #România a primit de la Uniunea Europeană o serie de finanțări clare, ce nu pot fi contestate, de aceea scăderea încrederii românilor în UE, înregistrată de sondaje, apare ca o mare surpriză, scrie ZF.ro într-un material amplu dedicat acestui subiect.
Ajutorul financiar pe care ţările contributor net la bugetul Uniunii Europene l-au acordat României încă din perioada de preaderare este mai concret decât orice discuţie despre plusurile sau minusurile aderării.
Astfel, România a ieșit în câștig cu 26,5 miliarde de euro, o sumă ce poate fi echivalată cât costul total al tuturor autostrăzilor şi drumurilor expres de pe hârtie din România.
De după semnarea acordurilor de aderare la UE în aprilie 2005 până în septembrie 2016, România a primit 39,8 miliarde de euro de la UE – fonduri structurale, pentru dezvoltare rurală şi plăţi directe în agricultură – şi a plătit contribuţia obligatorie de 1% din Produsul Naţional Brut de 13,7 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de peste 26 de miliarde de euro.
România are un necesar de finanţare pentru infrastructură, pentru următorii 20 de ani, de 126 de miliarde de euro, după cum relevă strategia de dezvoltare teritorială a României „România policentrică 2035”. Pentru autostrăzi, sunt necesare 13 miliarde de euro, pentru drumurile expres 10 miliarde de euro. Drumurile naţionale au nevoie de două miliarde de euro, drumurile judeţene de şase miliarde de euro, drumurile comunale de 4,7 miliarde de euro, căile ferate de 14 miliarde de euro, metroul bucureştean de 10 miliarde de euro, porturile de 3,4 miliarde de euro, infrastructura de apă-canal de 23 de miliarde de euro, Delta Dunării de un miliard de euro – iată nevoi uriaşe care nu pot fi însă susţinuţi doar din banii UE.
Sursa: Zf.ro
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.