ECONOMIC

Black Friday: Șeful #eMAG despre secretul ofertelor care-i înnebunește pe români

Black Friday este mai așteptat ca Moș Crăciun. Teoretic sunt 24 de ore în care românii încing calculatoarele şi serverele retailerilor online. eMAG a înregistrat anul acesta din nou vânzări record, ajungând la peste 300 de milioane de lei, cu 50% mai mult decât anul trecut, a declarat Iulian Stanciu, șeful eMAG, într-un interviu acordat Gândul.info.

În medie, un român îşi face un buget de 1.000 de lei pentru cumpărăturile de Black Friday. Românii sunt impulsivi când vine vorba de cumpărături, neavând nevoie decât de 8 minute pentru a se hotărî ce cumpără.

„Bulgarii sunt mai impulsivi ca românii. La ei dacă ai întârziat o secundă, imediat scandal”, spune Stanciu. Una peste alta, nici unii, nici alţii nu sunt zgârciţi când vine vorba de ofertele din „Vinerea Neagră”. „Oamenii au nevoie de produse, au nevoie de servicii, iar oamenii vor preţul cât mai mic pentru acele produse sau acele servicii”, precizează CEO eMAG.

Umflă retailerii preţurile înainte de Black Friday ca să pară reducerea mai mare?

Şeful eMAG susţine că zona de e-commerce este una dintre cele mai transparente, iar dinamica preţurilor este foarte mare, ţinând cont de mai mulţi factori, în primul rând de concurenţă. „Produsele au un preţ de bază, care este preţul care câteodată e recomandat de producător, altădată este, pur şi simplu, preţul la care îţi calculezi că ar trebui vândut produsul respectiv, cum spun americanii, „to worth”, atât valorează produsul respectiv. Dacă valorează 100 lei, acela este preţul lui de bază şi, din când în când, produsele se întorc la preţul lor de bază. Nu ştiu, aş putea spune, undeva într-un an, cred că stau trei luni la preţul de bază, după care, mai e o promoţie de două săptămâni, după care se mai intoarce la preţul de bază. Şi de aici, foarte multe variaţii, şi oamenii spun: „Păi de ce l-ai mai crescut acolo, ca să-mi spui din nou că dai reducere?”. De fapt, acela este preţul de bază”, explică Stanciu.

Există, bineînţeles concepţia asta că Black Friday duce cumpărătura dintr-una raţională – cumpărătura e, în general, un act raţional, te gâdeşti că chiar ai nevoie, chiar este cel mai bun preţ, este cel mai bun serviciu – într-una emoţională: „Acum este pentru mine, mă răsfăţ, chiar îmi cumpăr şi eu ceva…”. Aseară, am fost la un restaurant şi discutau oamenii de lângă despre ce şi-au luat de Black Friday: „Cum, nu ţi-ai luat nimic de Black Friday?”. Adică, dacă nu ţi-ai luat nimic de Black Friday eşti cam rămas pe lângă. Unii se împotrivesc, nu vor să se ducă în zona emoţională şi găsesc motive: „Lasă că îi ştiu eu pe comercianţii ăştia cum fac, vor să-mi ia banii cu forţa din buzunar şi vor să…”, adaugă el.

Există însă şi situaţii în care retailerii „o dau în bară”. Iulian Stanciu spune că nici eMAG nu a făcut excepţie. „Am avut caz în care am vândut laptopuri, telefoane la 1 leu. Cred că a fost acum doi ani imediat după Black Friday. S-a speculat foarte mult că a fost o campanie de marketing. N-a fost o campanie de marketing. A fost o chestie de erori în lanţ, umane, ceva similar cu ceea ce este la dezastre în aer, când pică un avion. Greşeşte cineva, combinat cu nişte verificări care nu au fost făcute la timp. Se întâmplă lucrurile acestea. Ok, nu zic că e bine, dar pentru noi e un proces de învăţare”, a arătat el.

Sursa: Gândul.info

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co