SPORT

Asistenţa video pentru arbitri, testată la Campionatul Mondial al Cluburilor 2016

Premieră în sport! Asistenţa video pentru arbitri este folosită pentru prima dată într-o competiţie FIFA, în cadrul Campionatului Mondial al Cluburilor din Japonia, care are loc în perioada 8-18 decembrie în oraşele Yokohama şi Osaka, notează site-ul oficial al FIFA, transmite Mediafax.

“Este un mare progres în privinţa tehnologiei în fotbal. Suntem pregătiţi să testăm acest sistem, cu susţinerea IFAB, NTV şi Hawk-Eye – tehnologie care există deja în alte sporturi. În acelaşi timp, trebuie să amintim că pătrundem pe un teritoriu nou. Dar aceste teste vor fi extrem de folositoare pentru a vedea dacă sistemul este sigur sau dacă are nevoie de modificări”, a declarat Marco van Basten, directorul pentru dezvoltare tehnică din cadrul FIFA.

Prin intermediul sistemului VAR (video assistant referees) vor fi analizate toate fazele dintr-un meci într-o cameră specială, iar de acolo sunt furnizate informaţii către arbitrul de pe teren, astfel că acesta poate corecta greşelile clare. Printre situaţiile incluse se numără goluri, penalty-uri, cartonaşe roşii şi erori privind identificarea jucătorului. Arbitrul central va lua hotărârea finală privind fazele de joc.

“Sistemul VAR a fost creat, la ca tehnologia liniei porţii, să ofere un ajutor suplimentar pentru arbitru. Vrem să menţinem fluxul esenţial al jocului şi, ca întotdeauna, prima şi ultima decizie să aparţină arbitrului central. Principiile şi aplicarea practică a aceste tehnologii a fost explicată şi demonstrată în faţa arbitrilor prin intermediul unui program de antrenament”, a declarat Massimo Busacca, şeful comisiei de arbitri din cadrul FIFA.

Înainte de folosirea sistemului VAR pe durata Campionatului Mondial al Cluburilor 2016, tehnologia a fost testată la meciurile amicale ale naţionalei Italiei (cu Franţa la Bari în septembrie şi cu Germania la Milano în noiembrie).

FIFA a anunţat că 12 ţări au acceptat să participe la experimente privind asistenţa video pentru arbitri timp de doi ani. Este vorba despre Australia, Belgia, Brazilia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Mexic, Olanda, Portugalia, Qatar şi SUA.

Sursa: Mediafax

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co