Stiri

Asistenţă medicală gratuită pentru copiii fără acte

Copiii fără acte de identitate și alte categorii vulnerabile ar putea beneficia de asistență medicală gratuită. Deputatul independent Oana Bîzgan și deputatul PSD Roxana Mânzatu au depus în Parlament propunerea legislativă.

Motivul inițiativei este dorinţa ca persoanele fără acte de identitate să poată beneficia şi ele de educație, sănătate, servicii sociale. De asemenea, lipsa acestor drepturi în cazul categoriilor menţionate afectează întreaga comunitate prin riscul crescut de sărăcie și excluziune socială, dar și alfabetism sau expunerea la abuz și violență. Inițiatoarele propunerii legislative consideră că scopul proiectului este să se permită accesul fără discriminare la serviciile de sănătate pentru copiii sub 18 ani și persoanele aflate în situații de vulnerabilitate.

„Constituția României garantează egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor – inclusiv dreptul la ocrotirea sănătăţii. În acest moment, persoanele care nu au certificat de naștere și, implicit, un Cod Numeric Personal nu există, deci nu pot beneficia de drepturile conferite prin Constituție și celelalte legi în vigoare”, susține Oana Bîzgan.

Dacă proiectul va fi adoptat, copiii sub 18 ani, persoanele cu handicap sau cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății vor fi scutite de taxele și coplățile stabilite de lege.

De asemenea, inițiativa va ajuta la identificarea persoanelor fără acte de identificare sau fără Cod numeric personal. Astfel, statul va putea demara procedura de înscriere în registrele de stare civilă în momentul în care o persoană va avea nevoie de îngrijiri medicale și se va constata lipsa actului.

Peste 100 de parlamentari din toate formațiunile politice au semnat propunerea legislativă depusă la Senat. Decizia finală urmează să fie luată de plenul Camerei Deputaților.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co