Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Apel la sânge pentru viața unei fetițe

Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti face apel la cetăţenii care au grupa sanguină 0 RH negativ pentru o fetiţă bolnavă de cancer, internată la Institutul Oncologic Bucureşti.

“Avem nevoie de donatori cu grupa 0 RH negativ pentru o fetiţă cu afecţiune neoplazică de la Institutul Oncologic Bucureşti. Ea are nevoie de trombocite, aşa că e musai să fi donat cel puţin o dată în ultimele 6 luni şi să fi trecut 2 luni de la ultima donare “, este anunțul făcut pe Facebook de Centrul de Transfuzie Sanguină.

Ca să poată fi donatori viabili, femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. De asemenea, trebuie să fie odihniți, cu cel puțin 6 ore de somn înainte de donare. Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul.

De altfel, Centru de Transfuzii se confruntă cu o mare criză de resurse, cu atât mai mult cu cât în sezonul rece numărul donatorilor scade. Într-o zi normală se prezintă la Centru în jur de 200–250 maxim de persoane, din care rămân cam 200 după triere. Ca să poată asigura confortul spitalelor, ar trebui cam 400 de donatori pe zi. De la fiecare se recoltează 450 de ml de sânge care pot salva trei vieţi.

Donarea nu îi ajută doar pe cei care primesc sânge, ci şi pe donator, pentru că măduva este activată ca să formeze sânge proaspăt. Aceasta dă o stare de euforie donatorului care ţine şi două săptămâni.

Cei care donează de cel puţin două ori pe an au un risc mult mai mic de boli cardiovasculare şi neurovasculare, iar donarea repetată de sânge scade riscul dezvoltării de cancer şi ajută în prevenţia obezităţii, spun specialiștii.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co