Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

A murit cel de al patrulea om care a păşit pe Lună, Alan Bean

Alan Bean, cel de-al patrulea om care a pășit pe Lună, a murit, sâmbătă, la vârsta de 86 de ani. Potrivit familiei sale, astronautul s-a îmbolnăvit în urmă cu două săptămâni în Indiana şi a murit într-un spital din Houston (Texas).

Alan Bean a fost membru al echipajului misiunii Apollo 12 din 1969.  El a făcut a doua aselenizare pe Lună. Apoi a condus echipajul către prima staţie spaţială din SUA, Skylab, în ​​1973. În acea misiune, a orbitat în jurul Pământului timp de 59 de zile, un record mondial la vremea respectivă.

În total, astronautul a petrecut 69 de zile în spaţiu, inclusiv 31 de ore pe lună. Doar 12 persoane au pus piciorul pe solul selenar, iar Alan Bean şi-a lăsat amprentele într-o regiune numită Oceanul de Furtuni, la patru luni după ce Neil Armstrong a devenit primul om care a păşit pe Lună, în misiunea istorică Apollo 11, din iulie 1969.

După cariera de astronaut, Alan Bean a devenit pictor. Tablourile lui au evocat experienţele ca astronaut, iar familia sa povesteşte că îşi „semna” deseori picturile cu „urme de cizme lunare”, similare celor pe care le-a lăsat el însuşi pe suprafaţa Lunii.

Cei trei astronauţi care au păşit înaintea lui pe Lună au fost Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, din misiunea Apollo 11 (iulie 1969), şi Charles Conrad, care a făcut parte din misiunea Apollo 12. Dintre ei, doar Aldrin mai este în viaţă şi are acum 88 de ani.

În total, 24 de oameni au zburat către Lună şi 12 au păşit pe suprafaţa ei.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co