Stiri

35 de persoane, trimise în judecată în dosarul privatizării stațiunii Băile Herculane

Procedura de privatizare a staţiunii Băile Herculane a intrat de ani buni sub lupa procurorilor DIICOT Caraş-Severin. Acum, 35 de persoane, între care se regăsesc acţionari şi persoane cu funcţii de conducere ai unei firme, un fost deputat, un avocat, dar şi un executor judecătoresc, au fost trimişi în judecată. Ei sunt învinuiţi, între altele, de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Comunicat DIICOT Caraş-Severin

“În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2007 – 2016, a fost constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat cu scopul de a decapitaliza o societate comercială din oraşul Băile Herculane, prin scoaterea activelor sau a bunurilor din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali şi, totodată, însuşirea în folosul membrilor grupului a sumelor de bani obţinute.Societatea din Băile Herculane deţinea în anul 2001, dată la care a fost privatizată, aproximativ 50 de imobile în staţiune, între care cele mai importante hoteluri, restaurante şi ştranduri termale din staţiune. De asemenea, aceasta deţinea licenţă de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri şi pensiuni funcţionale din staţiune”.

Din anul 2001, această societate a fost supusă unor proceduri prealabile de privatizare, context în care, două persoane potente financiar, care deţineau sau controlau societăţi comerciale importante, au fost interesate de aceste proceduri.

Privatizarea societăţii comerciale a avut loc la data de 28 august 2001, când a fost cumpărat pachetul majoritar de către o societate comercială controlată de către unul dintre inculpaţi care, la data respectivă, deţinea 68% din acţiuni. Întrucât în luna martie 2008, societatea comercială controlată de inculpat a intrat în insolvenţă, acesta a dezvoltat un nou mecanism în vederea sustragerii activelor societăţii, respectiv prin folosirea procedurii executării silite. În acest scop, a racolat în grup persoane din firmă, rude ale acestuia, pe care le-a promovat în funcţii importante, precum şi alte persoane fizice cu potenţial financiar.

Astfel, din anul 2008, societatea comercială din Băile Herculane a contractat împrumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care fiul directorului general, soţia directorului economic şi contabila societăţii, în baza unor contracte de împrumut de sume relativ mici cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, contracte care constituiau titluri executorii.

De asemenea, sumele de bani, cu care societatea era împrumutată de către persoanele fizice membre ale grupului infracţional organizat, intrau în conturile societăţii pentru o scurtă perioadă de timp, iar ulterior erau retrase sub formă de drepturi salariale.Angajații societăţii comerciale, care încasau sumele de bani, erau rude ale liderului grupului infracţional organizat, fictiv remunerate cu sume mari de bani, fără ca, în realitate, să desfăşoare o activitate în societate.

Prejudiciul cauzat depăşeşte 123 milioane lei, iar procurorii DIICOT Caraş-Severin au instituit măsuri asiguratorii asupra a 146 de imobile – terenuri, apartamente şi construcţii.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co