Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

10 mai, Ziua Regalităţii. În trecut, a fost Ziua Naţională a României

Data de 10 mai are o încărcătură istorică aparte. A fost Ziua Naţională a României din 1866 până în 1947, la instaurarea regimului comunist.

10 mai este legată de evenimentele care au contribuit la cristalizarea statului modern român. Practic, trei evenimente sunt legate de aceeaşi zi în diferite momente istorice ale României.

În 1866, pe 10 mai a fost proclamat Carol I Domnitor al României, iar, la 10 mai 1881, acesta a devenit primul rege al ţării. În acel moment, 10 mai era deja ziua în care, la 1877, a fost ratificată declararea Independenţei de Stat a României, prin care se desfiinţa tributul plătit de ţară către Înalta Poartă.

Ca zi naţională, 10 mai era şi data la care se organiza bătaia cu flori la şosea. Caracterul festiv al manifestării a fost interzis în 1917, după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană, şi reluat după eliberare.

Din 1947, regimul comunist a renunţat complet la sărbătorirea regalităţii, după abdicarea forţată a regelui Mihai I al României.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează cele trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

Pe 10 mai sunt organizate în toată țara manifestări cultural-artistice.

Oficial, ziua nu are un nume, dar, în mod curent, se vorbeşte despre Ziua Regelui sau Ziua Regalităţii.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co