Stiri

1 octombrie 2021 – termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali

Autoritățile române anunță că, pe 1 octombrie 2021, se împlinește termenul de depunere a declarației anuale cu privire la beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului. Dispozițiile din legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului fac referire la această obligație.

Declarația de beneficiar real este un înscris pe proprie răspundere pe care îl dă reprezentantul legal, adică administratorul societății în cauză, iar beneficiarul real este orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate.

Pentru a evita apariția unor erori la înscrierea datelor din declarațiile pe proprie răspundere in Registrul Beneficiarilor Reali, reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului recomandă tehnoredactarea acestora.

Declarația privind beneficiarii reali poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la Oficiul Registrului Comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă şi curier.

În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, se recomadă ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă în principal prin portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului. De asemenea, declarațiile se pot depune prin e-mail (adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondență (poștă/curier).

Declarația anuală privind beneficiarii reali se poate depune și personal la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă tribunalul unde persoana juridică are sediul social, în spații special amenajate în acest sens.

Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale, reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația cu privire la datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.

 

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co