Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Verdict CCR: Numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, legală

Florin Iordache a fost numit legal la conducerea Consiliului Legislativ. Asta a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, care a respins sesizările PNL şi USR în această privință.

Pe 22 octombrie, liberalii au depus sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arăta că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie.

Liberalii susţineau că, potrivit legii, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite.

Ei menţionau că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituţională având în vedere că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, Ordonanța de Urgență 13 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

“Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se preciza în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii au invocat în sesizare şi încălcarea unui alt articol din Legea Fundamentală, mai exact că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România, a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu.

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co