Stiri

Unice în Europa de Est! Morile de apă de la Rudăria, comori ale patriei

România este înzestrată cu locuri de îți taie pur și simplu respirația cu frumusețea lor, dar potențialul turistic al țării nu este nici pe departe fructificat. O destinație perfectă pentru cei care preferă tradiționalul sunt morile de apă de la Rudăria, aflate în judeţul Caraş-Severin.

Situate pe râul Rudărica, cele 22 de mori de apă cu ciutură sunt toate funcţionale. Aflate în proprietatea câtorva familii din comună, acestea macină făină de peste un secol.

Rezervaţia mulinologică de la Rudăria, fosta denumire a comunei Eftimie Murgu, este unică în Europa de Est, iar mii de turişti, români şi străini, ajung anual aici. Unul dintre motive este şi faptul că se află foarte aproape de Cascada Bigăr, desemnată una dintre cele mai spectaculoase din lume.

În anul 2004, morile de apă de la Rudăria au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

„În perioada interbelică existau 48 de mori de apă, dar după al Doilea Război Mondial mai mult de jumătate au fost distruse, astfel că în prezent mai există 22, dar toate funcţionale.

Turiști din întreaga Europă vin să le vadă, în special din Germania, Austria, Italia, Spania, Ungaria sau Serbia.

Din păcate, drumul judeţean spre localitatea în care se află morile de apă, în lungime de şapte kilometri, nu este asfaltat. Astfel, accesul spre aceste atracţii turistice se face destul de greu, dar farmecul de odinioară este aparte…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co