Trist, dar adevărat! 4 din 10 şoferi români ignoră regulile în trafic
Șoferi teribiliști și care ignoră regulile de circulație sunt la tot pasul în România, în ciuda amenzilor tot mai mari și a controalelor sporite, întreprinse de către oamenii legii, în special de când este pandemie! Iar toate acestea sunt confirmate încă o dată de un sondaj recent al unei companii specializate. Astfel, 4 din 10 conducători auto din țară nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic, iar urmările sunt dintre cele mai grave, accidente și vieți distruse, aratele datele unui studiu din cadrul campaniei “Fii treaz la volan!”.
Totodată, un pieton din doi consideră că este semnificativ mai riscant să folosească o trecere ascunsă de maşini parcate.
Comunicat APPA
“Obiceiurile greşite şi comportamentele riscante din trafic – tema principală a ediţiei din acest an a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie <Fii treaz la volan>!- stau, din păcate, la baza accidentelor rutiere înregistrate în ţara noastră (…) Atât şoferii, cât şi pietonii, sunt conştienţi de riscul la care se expun prin anumite comportamente şi atitudini, dar nu urmăresc întotdeauna sau nu consideră că au întotdeauna posibilitatea să elimine astfel de obiceiuri periculoase”.
80% dintre şoferii chestionați consideră că semnalizarea este extrem de importantă în trafic pentru siguranţa rutieră. Mai mult, majoritatea sunt conștenți că, atunci când încalcă această regulă, le creşte semnificativ riscul de a fi implicați într-un accident din vina altui şofer. Totodată, un procent similar sunt de părere că, în acest fel, pot provoca ei un accident.
Cu toate acestea, nesemnalizarea este un fenomen întâlnit des pe şosele şi chiar o acţiune pe care o parte din ei o întreprind în timp ce conduc. Peste jumătate dintre respondenţi declară că semnalizează fiecare manevră pe care o fac în trafic, în timp ce 40% semnalizează “majoritatea manevrelor”.
Pe de altă parte, întrebaţi de ce parchează sau opresc maşina într-un loc nepermis, o pătrime dintre driveri spun că acest lucru se întâmplă doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar un sfert dintre ei justifică această abatere de la Codul Rutier prin faptul că nu exista niciun loc în zona respectivă, în timp ce până în 20 de procente motivează că nu au încurcat oricum circulația. Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor sunt de acord că maşinile parcate neregulamentar îngreunează traficul.
Totodată, peste 80% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj sunt de acord că centura de siguranţă este un dispozitiv care îi protejează semnificativ în caz de accident.Chiar și așa, mai mult de jumătate dintre şoferi nu le cer pasagerilor lor de pe locurile din spate să poarte centura de siguranţă.
Obiceiurile greşite ale pietonilor sunt o altă problemă care conduce la victime pe şosele. Aşadar, este extrem de important ca aceştia să conştientizeze că un comportament necorspunzător în trafic îi poate pune în pericol.
Sondajul s-a desfăşurat online, în a doua decadă a lunii septembrie 2021 și la el au participat peste 10.500 de şoferi, 70% dintre aceștia bărbaţi, iar 30% femei.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.