Stiri

Traditii in Saptamana Mare

Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Mare a Patimilor lui Hristos. Tradiția spune că în Săptămâna Mare se face curățenie generală în gospodării. Casele trebuie să strălucească, pentru că altfel “te blesteamă dacă Paștile le prind necurățate”.
În Lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc și se văruiesc casele, iar mobilierul este curățat și reparat. Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp, zice obiceiul, dar după această zi, bărbații trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-și nevestele la treburile gospodărești.
O zi importantă în această săptămână este Joia Mare, când fiecare familie duce la biserică prescuri, colaci, vin, miere de albine și fructe, ca să fie sfințite și împărțite de sufletul morților. Este ziua în care se vopsesc ouăle și se prepară cele mai importante copturi pascale: cozonacii cu nucă și mac, pasca și babele coapte în forme speciale de ceramică.
Curățenia din casă reflectă curățenia interioară, căci începe săptămâna în care creștinii își pregătesc inima pentru Înviere.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co