Stiri

Termoscanerele de la intrarea in marile magazine, motiv de scandal

Sunt probleme în țară, în urma deciziei luată de reprezentanții marilor centre comperciale de a folosi termoscanere la intrarea oamenilor în magazine. Sunt unele persoane care, din diferite motive, refuză acest lucru și, de aici până la scandal, nu mai e decât un pas.

Mai mulţi poliţişti au intervenit la un centru comercial din cartierul bucureltean Ferentari pentru a aplana un conflict izbucnit după ce un bărbat a refuzat să i se ia temperatura corporală la intrarea în spațiul comercial.

Bărbatul ar fi devenit recalcitrant, astfel că au fost chemate echipaje de poliție, dar, în urma refuzului de a se legitima, agenții de poliție l-au încătușat și l-au dus la secție. Acum, oamenii legii trebuie să dea explicații dacă, nu cumva, a fost un exces de zel din partea lor cum au procedat.

Măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine, clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici, reprezintă “o nouă temă falsă” de “dezbinare” şi de “minimalizare” a efectelor şi riscului virusului SARS-CoV-2, spune Raed Arafat, secretarul de stat în MAI.

“Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu”.

a scris Arafat, pe Facebook.

Arafat mai precizează că termometrul digital nu înregistrează date personale, “nu implantează cipuri”, “nu face poze” şi “nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează “doar” temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

“Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli şi unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire şi combatere trebuie respectate de toţi membri societăţii pe durata existenţei riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viaţă. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuşi să intre în spaţiile închise fiind simptomatici pentru a-şi rezolva problemele personale riscând viaţa altora. În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv, pentru că este dreptul comunităţii şi al angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze”.

a transmis Raed Arafat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co