Stiri

Tensiunile la frontiera între Serbia şi Kosovo, pe cale de aplanare

Vești bune după ce conflictul s-a reaprins în apropierea granițelor României! Oficialii din Serbia şi Kosovo au ajuns, joi, la un acord pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, transmit agențiile de presă internaționale.

Relaţiile sunt dificile, după ce Serbia nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii cu populaţie majoritar albaneză.

Tensiunile au reizbucnit pe 20 septembrie, după ce a fost invocată o măsură de reciprocitate. Mai exact, autovehiculele sârbe care intră în Kosovo să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare.

Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Pentru a impune aplicarea măsurii, autorităţile de la Pristina au trimis unităţi ale poliţiei în nordul regiunii populate majoritar de sârbi. De atunci, sute de localnici blochează arterele care duc spre cele două posturi de frontieră din regiune.

În replică, Serbia a ridicat nivelul de alertă al armatei sale şi a desfăşurat tancuri în apropierea frontierei.

Acordul negociat sub egida UE prevede că forţele speciale de poliţie din Kosovo vor fi retrase din regiune. Simultan, baricadele ridicate de sârbii din Kosovo vor fi demontate.

KFOR, forţa NATO însărcinată cu securitatea în Kosovo de la sfârşitul războiului între rebelii kosovari şi forţele sârbe, va monitoriza situația în următoarele două săptămâni, mai prevede textul acordului.

Cele două părţi au căzut de acord şi pentru o soluţie temporară în problema plăcuţelor de înmatriculare, relatează Agerpres.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co