Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Tăriceanu: decizia CCR privind revocarea şefei DNA întăreşte poziţia Executivului

Decizia prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi preşedinte pe tema revocării şefei DNA întărește poziția Guvernului, consideră președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

“CCR întăreşte poziţia Executivului în ceea ce priveşte relaţia instituţională între ministrul Justiţiei şi Ministerul Public. CCR subliniază că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum e clar în Constituţie, şi preşedintele are un rol solemn, de a da greutate şi legalitate deciziei de numire şi revocare a procurorilor. Decizia de revocare luată de ministrul Justiţiei nu poate fi contrazisă de preşedinte. Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revoare”, a declarat Tăriceanu.

Al doilea om în stat a mai precizat că șeful statului trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, acesta fiind, potrivit Constituţiei, chiar garantul respectării legii fundamentale.

CCR a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele Curții, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul CCR, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

La data de 10 mai, având nevoie de timp pentru a delibera, plenul Curţii a dispus amânarea pronunţării pentru data de 30 mai.

Sesizarea formulată de prim-ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co