Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Studiu: Imunitatea la COVID-19, mai mare decât arată testele pentru anticorpi

Vești îmbucurătoare în lupta cu noul coronavirus. Un studiu realizat recent de cercetători din Suedia arată că multe persoane asimptomatice sau care prezintă simptome uşoare de COVID-19 beneficiază de o aşa-zisă imunitate mediată de celulele T în faţa noului coronavirus, chiar dacă testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative!

Astfel, imunitatea colectivă este probabil mai mare în realitate decât cea sugerată de testele pentru anticorpi.

Marcus Bugget, autor studiului:
“Celulele T sunt un tip de celule sangvine albe (limfocite) care sunt specializate în recunoaşterea acelor celule infectate de un virus şi care reprezintă o parte esenţială a sistemului imunitar. (…) Analize avansate ne-au permis să cartografiem acum în detaliu reacţia celulelor T în timpul şi după infectarea cu COVID-19. Rezultatele noastre indică faptul că de aproape două ori mai mulţi oameni au dezvoltat imunitate prin intermediul celulelor T în comparaţie cu aceia în organismele cărora putem să detectăm anticorpi”.

În acest studiu, cercetătorii au realizat analize imunologice pe eşantioane prelevate de la peste 200 de persoane, dintre care multe erau asimptomatice sau prezentau doar simptome uşoare de COVID-19.
Studiul a inclus pacienţi internaţi la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia, dar şi alţi pacienţi şi membrii asimptomatici din familiile acestora, care au revenit la Stockholm după o vacanţă petrecută în Munţii Alpi în luna martie.
Donatori sănătoşi care au donat sânge în 2019 şi în 2020 au alcătuit grupul de control şi au fost incluşi la rândul lor în acest studiu.

Soo Aleman, cercetătoare suedeză:
“O observaţie interesantă este aceea că nu doar indivizii care aveau o infectare verificată cu COVID-19 au demonstrat imunitate prin celule T, ci şi mulţi membri asimptomatici din familiile lor şi care au fost expuşi la noul virus. Mai mult de atât, aproximativ 30% dintre donatorii care au donat sânge în mai 2020 aveau celule T specifice infectării cu COVID-19, un procent care este mult mai mare decât au arătat testele precedente realizate pentru detectarea anticorpilor”.

Reacţia celulelor T este aceeași cu măsurătorile realizate după inocularea cu vaccinuri aprobate pentru alte virusuri. Pacienţii cu simptome severe de COVID-19 dezvoltă adeseori o puternică reacţie în rândul celulelor T şi o reacţie a anticorpilor.
În cazul celor cu simptome uşoare nu a fost întotdeauna posibil să fie detectată reacţia stimulată de anticorpi, dar, în pofida acestui aspect, mulţi dintre ei au demonstrat o reacţie bazată pe celule T.

Studii mai mari şi mai îndelungate trebuie să fie realizate atât pe celule T, cât şi pe anticorpi, pentru a înţelege cât de lungă va fi imunitatea şi cum sunt legate între ele aceste componente diferite ale imunităţii la COVID-19, au concluzionat oamenii de știință din Suedia.

 

 

 

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co