Stiri

SOS bazilica San Marco din Veneţia! Costuri uriașe pentru restaurare

Bazilica istorică San Marco din Veneţia este în mare pericol! Asta după ce a fost inundată recent pentru doar a şasea oară în 1.200 de ani! Drept urmare, necesită lucrări de restaurare în valoare de milioane de euro, estimează specialiștii!

Cristalele corozive de sare, care au rămas încrustate în podeaua de marmură şi în mozaicuri după retragerea apelor, riscă să distrugă suprafaţa acestora şi să fragilizeze cripta bisericii.

Grav este că niciun ajutor nu va veni din partea asiguratorilor. Aceștia refuză să acopere pagubele provocate de inundaţiii și invocă faptul că oraşul se confruntă în mod obişnuit cu acest risc, agravat e adevărat acum sub influenţa schimbărilor climatice.

Costul operaţiunilor de curăţare a bisericii este estimat la la 5 milioane de euro, însă experţii evaluează încă pagubele.
Bazilica San Marco atrage anual milioane de vizitatori din toată lumea și va beneficia, după toate probabilitățile, de donații, la fel ca şi catedrala Notre Dame din Paris, grav avariată de un incendiu, la începutul acestui an.

De altfel, oligarhi ruşi au oferit deja până la un milion de euro pentru Veneţia, iar oameni de cultură ruși vor organiza diverse evenimente pentru a strânge fonduri în beneficiul Veneţiei.
San Marco, bazilica personală a dogilor veneţieni din perioadele medievală şi renascentistă, este cea mai cunoscută dintre monumentele afectate după cea mai gravă săptămână de inundaţii cu care s-a confruntat Veneţia din 1872.

Oraşul, construit pe un grup de insuliţe în laguna cu apă sărată, a suferit pagube în valoare de sute de milioane de euro când apele au atins, săptămâna trecută, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii peste 50 de ani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co