Sfinții Constantin și Elena. 1,8 milioane de români sărbătoresc onomastica
Este praznic mare pentru creștinii ortodocși din țară care au mers în număr mare la lăcușirile de cult. Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena, al căror hram este purtat de numeroase biserici din România. Această sărbătoare se celebrează în fiecare an în data de 21 mai, iar aproximativ 1,8 milioane de români îşi serbează onomastica.
Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi “întocmai cu apostolii”.
În tradiția populară, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este denumită și Constandinul Puilor sau Constantin Graur.
Ziua se serbează, în special, pentru a apăra recoltele și în trecut exista un obicei: pentru a feri strugurii de grauri, țăranii nu lucrau o zi. Stăteau acasă, iar celor care munceau în acea zi li se „ardeau” bucatele pe ogor.
Tot de Sf. Constantin și Elena laptele de la oile fermierilor se măsoară și cantitatea este însemnată pe răboj. La stână se fac ritualuri de îndepărtare a forțelor rele, prin aprinderea „focului viu”.
Se mai spune că, pentru a avea noroc, oamenii trebuie să împartă cruciulițe apropiaților.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.