Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Sf. Apostoli Petru și Pavel: Peste 500.000 de români își serbează onomastica

Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Consideraţi discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creştinismului în lume, cei doi apostoli, Petru şi Pavel, sunt sărbătoriţi împreună pe 29 iunie pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.
Își sărbătoresc onomastica în această zi toți cei care poartă numele de Petru și Pavel, dar și derivatele acestora: Petre, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Petruţa, Petronela, Pavelică, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina și altele.

Se spune că dacă te rogi la Sfinții Apostoli Petru și Pavel în această zi sfânta, vei fi ascultat!
Tot pe 29 iunie se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului.
Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, având puterea de a arunca grindina pe pământ atunci când observă că oamenii se îndepărtează de credința în Isus Hristos. Potrivit tradiției populare acesta apare ca un om obișnuit având straie țărănești, lucrează pământul și crește vite.
Cât despre Sfântul Pavel se știe că a pornit în trei mari călătorii de-a lungul vieții, perioadă în care a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Acesta a fost ucis din porunca împăratului Nero în anul 67 fiind amintit de Biserica Ortodoxă în același timp cu Sfântul Petru.
Cât despre obiceiurile și tradițiile pe care credincioșii le păstrează în această zi de sărbătoare acestea nu sunt deloc puține la număr. Având în vedere că Sfinții Petru și Pavel sunt trecuți în calendarul ortodox cu cruce roșie este păcat ca în această zi să speli, să coși sau să calci.
Femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul acestora și tot în această zi nu se lucrează la camp, pentru că este o zi dedicată cinstirii sfinților și odihnei.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co