Stiri

Se reduce personalul bugetar. Se scumpesc țigările și băuturile răcoritoare

Guvernul “strânge cureaua” și anunță măsuri menite să crească veniturile la Buget. Reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizelor la ţigarete şi introducerea taxei pe zahăr! Sunt câteva dintre prevederile proiectului de ordonață pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

 

Inițiatorii proiectului argumentează că acciza la ţigarete este majorată pentru a fi evitată declanşarea acţiunii de neîndeplinire a obligaţiilor împotriva ţării noastre de către Uniunea Europeană.

Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru ţigarete nu reprezintă la noi cel puţin 60 % din preţul mediu de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor, se impune creşterea nivelul accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 septembrie, se arată în document.

Taxa pe zahărul din răcoritoare este introdusă pentru că, în Uniunea Europeană, 52% din populaţia adultă este în prezent supraponderală, iar dintre aceștia 17% suferă de obezitate.

Oficialii UE susțin că epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate de pe Bătrânul Continent, mai cu seamă că obezitatea reprezintă, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial.

Același act normativ prevede diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co