Stiri

S.O.S. Lacul Sfânta Ana! Calitatea apei s-a înrăutățit îngrijorător

Specialiștii scot la iveală un lucru îngrijorător! Calitatea apei Lacului Sfânta Ana, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale țării, s-a înrăutăţit simțitor în ultimii ani, iar efectivele de caras argintiu s-au înmulțit necontrolat.

Lacul este un ecosistem închis, cu un volum al apei relativ mic, de aceea este foarte sensibil la poluare. Scăldatul şi toaletele tradiţionale reprezentau o sursă de azot şi fosfor, care sunt nutrienţi pentru alge. Astfel, populaţia de caraşi, o specie foarte adaptabilă, s-a înmulţit foarte mult.

Demeter László, directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Harghita (sursa: agerpres.ro)

“În ultimii opt ani am prelevat probe de apă din lac de peste 50 de ori. Pe baza rezultatelor noastre putem afirma că în ultima perioadă algele s-au înmulţit în din ce în ce mai mult în lac şi astăzi asistăm la aşa numitul fenomenul de “înflorire a apei” sau înflorire algală. (…) În anul 2016 a început să apară în număr mai semnificativ o altă specie, o algă verde, care apare în număr mare chiar după topirea zăpezii. De aici vine culoarea verde actuală a lacului”

În 2012, în zona cea mai adâncă a lacului (6-6,5 m adâncime) apa era transparentă până la fund, iar în aprilie 2019, chiar după topirea gheţii, transparenţa era de numai 1,4 metri.

Acesta consideră că soluţia problemei este eliminarea carasului argintiu din lac, dar şi rezolvarea problemei toaletelor şi practicarea în zonă a unui turism ecologic.

Situat la aproximativ 950 de metri altitudine, în masivul Ciomatu Mare, Lacul Sfânta Ana este singurul vulcanic din România. Se întinde pe o suprafață de 20 de hectare şi are o adâncime de aproximativ 7 metri.

Apa lacului provine numai din ploi şi din topirea zăpezii, iar până nu demult era considerat unul dintre cele mai curate lacuri din ţară.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co