ACTUALITATE

Rata adopției în România: mai puțin de 2% în 2015

Rata adopției în România este la un nivel incredibil de scăzut! În anul 2015 au fost adoptaţi doar 846 de copii aflaţi în grija statului din cei 57.646, ceea ce înseamnă mai puţin de 2%, cauza principală a ratei scăzute de adopţie din România fiind legislaţia greoaie, scrie Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), din totalul minorilor care anul trecut se aflau în grija statului doar 3.436 au fost declaraţi ,,adoptabili”. Dintre aceştia, 846 şi-au găsit o familie, aproape jumătate dintre ei având vârste mai mici de trei ani. Doar 9 minori care aveau peste 14 ani au fost adoptaţi în 2015.

Cum este văzută adopția de către români

„Trebuie să se facă o mare schimbare la nivelul mentalităţii românilor care vor să adopte, pentru că majoritatea vor copii de până în 3 ani, astfel că, pentru micuţii care au peste 5 ani şansele de a fi adoptaţi sunt extrem de mici”, a declarat Rodica Târlea, directorul adjunct al DGASPC Sector 4, Bucureşti.

Aceasta a adăugat că vârsta pe care o au copiii adoptaţi nu are importanţă, ci doar modul în care familia se ocupă de creşterea şi îngrijirea, deoarece ,,odată ce ajung într-o familie, copiii pur şi simplu înfloresc, se schimbă total”.

Potrivit legii, pentru ca un copil să devină adoptabil trebuie să se stabilească dacă părinţii sau rudele până la gradul IV nu vor sau nu pot să aibă grijă de minor, aspecte care se stabileau într-un termen de un an. Legea adopţiei care va intra în vigoare în luna august reduce termenul la şase luni.

Ulterior, trebuie să se meargă la o instanţă de judecată unde se solicită acceptarea includerii copilului în registrul naţional pentru adopţie şi începerea procedurilor pentru găsirea unei familii adoptice. Procedura prevede ca părinţii naturali să fie chemaţi în faţa instanţei unde li se cere acordul. Dacă nu sunt de acord, Direcţia pentru Protecţia Copilului trebuie să demonstreze că timp de o lună niciunul dintre părinţi nu l-a vizitat pe minor la centrul de plasament şi că nici celelalte rude nu sunt interesate de preluarea tutelei. Copiii sunt declaraţi adoptabili dacă instanţa admite cererea direcţiilor de protecţie a minorilor, caz în care părinţii sunt decăzuţi total din drepturi.in copiii instituţionalizaţi, în 2015 au fost declaraţi ,,adoptabili” 3.436, din care 524 aveau cel mult vîrsta de 2 ani, 880 aveau între 3 şi 6 ani, 1.711 între 7 şi 11 ani, iar 321 între 14 şi 17 ani.

Citiți pe Mediafax analiza completă despre procesul de adopție din România.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co