Stiri

Raed Arafat: RO-ALERT va anunţa şi fenomene meteo extreme

Tornada produsă marți în județul Călărași, care a răsturnat un autocar cu 40 de oameni și a înspăimântat o țară întreagă, a scos în evidență lacune ale sistemelor de informare a populației, în caz de forță majoră. Trași la răspundere au fost și meteorologii că nu au anunțat proximitatea acestor fenomene, iar factorii responsabili s-au așezat la masa consultărilor pentru a găsi soluții.

Astfel, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că prin sistemul RO-ALERT urmează să fie transmise avertizări şi pentru fenomenele meteo extreme.

„Am analizat situaţia care a fost şi cum putem îmbunătăţi utilizarea RO-ALERT. (…) Am stabilit cu colegii de la ANM un număr de situaţii cum sunt vijeliile care se pot transforma în cod roşu (cod portocaliu care se poate transforma în cod roşu) – căderi de grindină mari şi alte situaţii în care ne informează şi noi transmitem prin RO-ALERT”, a declarat secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a precizat că acest lucru se va face printr-o procedură care va fi realizată până în data de 6 mai.

Arafat a adăugat că va fi instalată și o legătură telefonică între dispeceratul de la Centrul naţional de prognoză meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar astfel emiterea mesajului se va putea face rapid, dacă va fi cazul.

Tornada produsă marți în zona Drajna – Dragalina a făcut ravagii în gospodăriile mai multor familii din judeţul Călăraşi. Totodată, un autocar în care se aflau 40 de persoane a fost răsturnat pe autostrada A2, iar 4 persoane au fost transportate la spital.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co