Imobiliare Valea Prahovei
EXTERN

PROTEST în Bosnia-Herţegovina faţă de interdicţia de a purta vălul islamic. VIDEO

În Bosnia-Herţegovina are loc un protest faţă de interdicţia de a purta vălul islamic în tribunale şi în alte instituţii juridice, potrivit BBC News online, informează Mediafax. Aproximativ 2.000 de femei au ieșit în stradă cu pancarte pe care puteau fi citite mesaje precum “Este dreptul meu să port vălul islamic”.

Interdicţia impusă de autorităţile din Bosnia-Herţegovina prin care femeilor nu li se permite să poarte eşarfe care să le acopere faţa în tribunale sau în alte instituţii juridice vizează toate religiile din ţară, dar face referire explicită la cea musulmană şi la purtarea vălului islamic. Protestatarele au demonstrat, duminică, în capitala Sarajevo timp de o oră, fără a fi întregistrate incidente cu forţele de ordine.

Purtarea vălului islamic a fost interzisă de autorităţile comuniste când Bosnia făcea parte din Republica Iugoslavă, declarându-şi independenţa în 1992. Protestul a fost organizat după ce Înaltul Consiliu al Magistraturii a decis să interzică “semnele religioase” în instituţiile juridice.

Organizatorul acestui protest care a avut loc duminică, Samira Zunic Velagic, a declarat că interdicţia este “un atac grav la adresa demnităţii, personalităţii şi identităţii comunităţii musulmane”, având scopul de a priva femeile de dreptul de a lucra. Interdicţia a fost condamnată de politicieni musulmani şi lideri religioşi.

Comunitatea musulmană reprezintă 40% dintre locuitorii Bosniei-Herţegovina, care are o populaţie totală de 3,8 milioane de locuitori. Majoritatea celorlalţi locuitori sunt ortodocşi sau catolici.

Sursa: Mediafax

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co