ECONOMIC

Primele avioane F16 vin în România săptămâna aceasta

Primele avioane F16 vin în România săptămâna aceasta, dar vor fi complet operaţionale abia peste doi ani, scrie ZF.ro. Forţele Aeriene Române vor dispune oficial de primele aeronave F16, cumpărate din Portugalia, la 29 septembrie. Noile avioane multirol vor înlocui treptat actualele MiG-uri 21 LanceR.

“Primele şase aeronave F16 vor ajunge în România înainte de finalul acestei luni. Celelalte vor fi livrate mai târziu anul acesta, dar şi anul viitor. Toate cele 12 avioane vor fi în România înainte de finalul anului“, au declarat oficialii Lockheed Martin.

România a achiziţionat o escadrilă de avioane F16 A/B Block 15 cu upgrade “mid-life“ care include un Computer Modular pentru Misiune updatat, capabilităţi radar îmbunătăţite, un nou Sistem de Management al Răz­bo­iului Electronic şi numeroase alte îmbu­nătăţiri ale sistemelor de avionică. Pe de altă parte, F16 A/B Block 15 este un avion care nu se mai produce de 20 de ani, ultimul fiind livrat în Thailanda în 1996.

Cele 12 avioane F16 cumpărate la mâ­na a doua au 4.000 de ore de zbor şi re­sur­să pentru încă 4.000 de ore. Randall Howard, direc­torul res­ponsabil de pro­gramul avi­o­nului de vânătoare F16 din ca­drul companiei de aero­nautică Lockheed Martin, spu­ne că Ro­mânia are potenţial pentru a cumpăra un total de 24 sau 36 de avi­oane de vâ­nătoare mul­ti­rol F16.

Miza noilor F16 o reprezintă faptul că acestea trebuie să zboare 100 de ore anual per avion, volum neatins până acum de piloţii de MiG-uri 21 LanceR, care zboară anual doar câteva zeci de ore. Norma NATO este de cel puţin 180-200 de ore de zbor anual. Potrivit datelor, dacă o oră de zbor pe MiG 21 este estimată undeva la peste 10.000 de dolari, un F16 costă cel puţin dublu.

Sursa: ZF.ro

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co