Stiri

Premieră nedorită! Lipsa unui ministru al Educației amână examenul de Rezidenţiat

Peste 5.600 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Este o situație fără precedent! Examenul de rezidenţiat, care trebuia să aibă loc anul acesta pe 17 noiembrie, se amână – pentru data de 8 decembrie.

“Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative” , a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii mai spune că situaţia ar fi putut fi evitată, iar “jocurile politice” nu trebuie să afecteze sistemul medical din România.

“Am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei, în baza propunerii transmise de premier la preşedintele României. Iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi ajuta semenii”.

Sorina Pintea s-a referit și la faptul că nu există posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru ca examenul să se desfăşoare.
Nici reacția premierului Viorica Dăncilă nu a întârziat să apară.

“A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical”, a scris Dăncilă, vineri, pe Facebook.
În acest an, la Rezidenţiat vor fi scoase la concurs 4.710 locuri.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co