Polonia, condamnată de CEDO pentru nereguli în justiție
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Polonia după demiterea a doi judecători fără motiv şi fără un posibil recurs, în baza unei reforme din 2017. Oficialii europeni au concluzionat că aceste fapte pun în pericol “încrederea în justiţia” din această țară, relatează agențiile internaționale.
Cei doi judecători, vicepreşedinţi ai tribunalului din Kielce, sud-estul ţării, au fost demişi din funcţie în ianuarie 2018 de către ministrul polonez al justiţiei, membru al partidului “Polonia Solidară”, aliat al Partidului Lege şi Justiţie al premierului polonez.
La solicitările celor doi judecători de a oferi explicaţii cu privire la aceste revocări, Ministerul Justiţiei a răspuns că nimic nu îl obligă să comunice motivele deciziei sale. Mai mult, a argumentat că, pentru a facilita punerea în aplicare a reformelor, nu este posibil niciun recurs.
Ministerul s-a bazat pe o lege adoptată în iulie 2017, care îi conferă ministrului dreptul de a lua astfel de decizii timp de şase luni.
Judecătorii CEDO au decis că sunt astfel aduse atingeri statului de drept. Ei au menţionat, de asemenea, că legea expune magistraţii polonezi la o “încetare timpurie şi arbitrară a funcţiilor lor”.
Ei au condamnat Polonia pentru “încălcarea dreptului la acces la o instanţă” şi au dispus “daune materiale şi morale” de 20.000 de euro fiecăruia dintre reclamanţi, potrivit Agerpres.
Judecătorii europeni au reamintit, de asemenea, necesitatea unui “control de către un organ judiciar independent” a deciziilor de revocare a magistraţilor.
Reforma justiţiei lansată de Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia din 2015, a făcut, de asemenea, obiectul mai multor condamnări de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.