Stiri

PMB vrea Metrorex și Șos. de Centură

Primăria Capitalei vrea să preia metroul și șoseaua de centură a Bucureștiului din subordinea Ministerului Transporturilor. Astfel, în acest sens au fost puse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București două proiecte de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a emite acte normative. Însă, Ministerul Transporturilor anunță că nu se poate transfera metroul la Primăria Capitalei cu tot cu buget, așa cum dorește municipalitatea. Ministerul Transporturilor a confirmat că Primăria Capitalei își exprimă intenția de prelua Metrorex. „Nu se poate prelua, Primara Capitalei vrea Metrorex cu tot cu buget. Cel puțin 600-700 milioane lei/an sunt pentru investiții. Guvernul alocă subvenție anuală pentru transportul de călători cu metroul în fiecare an. Sunt contracte de investiții finanțate cu bani europeni”, au explicat oficialii MT.
Proiectul pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General nu este însă însoțit de documente justificative în acest sens, respectiv expunere de motive și raport de specialitate care să explice cum ar urma să fie realizat transferul metroului din subordinea Ministerului Transportului, unde se află momentan.

Nici în ceea ce privește preluarea în administrare a șoselei de centură a Capitalei de către Primăria București prin transfer de la Ministerul Transportului, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu a fost făcută o evaluare bugetară sau dacă municipalitatea poate susține financiar un astfel de proiect. Pentru finalizarea lucrărilor la șoseaua de centură ar fi nevoie de cel puțin 250 milioane euro, la care se adaugă costurile necesare pentru întreținere și deszăpezire. Primăria ar putea să aloce fondurile necesare, însă rămâne problema finanțării, pentru că la Ministerul Transporturilor centura va fi făcută pe fonduri europene nerambursabile, pe când în administrarea municipalității finanțarea ar fi doar din bugetul local.
Rămâne de văzut dacă aceste două proiecte vor trece de votul Consiliului General al Municipiului București.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co