Piaţa este supraîncărcată cu miei, la preț în scădere
Exporturile de miei din Bistriţa-Năsăud, principalul exportator din Transilvania dinaintea sărbătorilor pascale, a scăzut la o treime faţă de anul trecut. În Mehedinţi şi în Alba, oierii se plâng de preţul foarte mic cu care vând animalele şi se gândesc să abandoneze afacerea, scrie Mediafax.
Judeţul Bistriţa-Năsăud are peste 90.000 de miei vânduţi către ţări din Europa, dar şi din statele arabe. Dacă în anii trecuţi, înaintea sărbătorilor pascale, de aici plecau către ţările europene, consumatoare de miei de lapte, peste 15.000 de animale, anul acesta au fost exportaţi doar o treime – puţin peste 5.300 de capete, până la finalul lunii martie.
„Nu ştim din ce motiv nu se mai cumpără miei de la noi. Nici Grecia, care era principalul importator, nici Italia, nici Croaţia nu mai cumpără miei de la noi. În statele arabe este foarte scump să transportăm pentru că avem foarte mari probleme cu turcii care nu ne lasă nici măcar să tranzităm ţara lor cu camioanele încărcate cu miei, nicidecum să cumpere de la noi. Problemele sunt foarte mari în acest domeniu.
Foarte mulţi fermieri au hotărât să abandoneze această activitate întrucât mieii nu se vând. Mai există încă în ferme miei de anul trecut. Sunt deja tineret ovin au 50-60 kg şi nu-i mai vrea nimeni pentru că sunt prea mari. De amânat ne-a tot amânat cu cumpăratul. Până la apariţia mieilor de anul acesta ar fi trebuit vânduţi cu toţii. Nu ştim ceva ce vom face cu ei”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian.
Oierii sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile centrale nu se implică suficient de mult în găsirea de noi pieţe pentru desfacere şi nici în adoptarea unor reglementări, a unor acorduri şi parteneriate cu ţările europene şi arabe care ar cumpăra astfel de animale.
“Noi suntem foarte mici. Degeaba merg eu împreună cu alţi câţiva fermieri în Iordania pentru că voi fi primit tot de cineva de nivelul meu. Trebuie rezolvată problema la nivel naţional. Trebuie să meargă cineva din conducerea ţării – ministrul, nu ştiu să vă spun care, dar dacă merge ministrul Agriculturii în Iordania de exemplu, în Iordania va fi primit tot de ministrul Agriculturii. Se discută la alt nivel. Cineva ar trebui să se implice pentru că România a pierdut deja piaţa porcilor, a pierdut piaţa bovinelor şi acum va pierde şi piaţa ovinelor”, avertizează preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Cîmpian.
Preţul de vânzare al mieilor în viu a scăzut şi el semnificativ în ultimii ani, fermierii spunând că în acest an abia dacă îşi vor putea acoperi costurile de producţie.
Citiți articolul complet pe Mediafax.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.