Stiri

“Pe cai mari”. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Premieră mondială în România! Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene, a atins cea mai mare putere din lume.

„Este o zi mare pentru noi. Pot spune că s-a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 PetaWatts, sunt 10 milioane de miliarde de waţi, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. De aici şi marea realizare tehnică şi ştiinţifică, ce constituie o premieră mondială”, a declarat Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele.

Cu ajutorul acestui laser, specialiștii încearcă să desluşească unele dintre tainele Universului,   să creeze fenomene noi, să analizeze comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ.

Denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, acesta este alcătuit din două componente: prima formată din două lasere de mare putere  şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante.

Ideea acestui laser s-a născut în 2005, la iniţiativa comunităţii europene a cercetătorilor de specialitate, iar proiectul din România costă peste 350 milioane de euro, o parte din bani fiind alocaţi de Comisia Europeană şi restul din bugetul guvernului român.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co