Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Patriarhia Română reacționează și acuză “lipsa dialogului interinstituţional”

Reacția Patriarhiei Române la anunțul premierului Ludovic Orban cu privire la anularea pelerinajului la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou nu a întârziat să apară. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, spune că “aroganţa și autarhismul decizional nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române (sursa:agerpres.ro)
“Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”.

Bănescu acuză “lipsa dialogului interinstituţional”, care ar conduce la “un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române (sursa:agerpres.ro)

“Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată. (…) Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”.

Vasile Bănescu consideră că “pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co