Stiri

Operaţiunile de evacuare de la Kabul, pe final, de teama unui atac

Situația de complică de la o oră la alta în Afganistan. De altfel, mai multe state europene au anunţat că pun capăt operaţiunilor militare de evacuare de pe aeroportul din Kabul, cuprins de haos, pe fondul creșterii temerilor cu privire la un atac asupra acestui porți aeriene. Acolo sunt încă mii de afgani care încearcă să-şi părăsească ţară ajunsă din nou sub controlul talibanilor, relatează agențiile internaționale de presă.

Statele Unite şi Marea Britanie au atenţionat că un atentat asupra aeroportului din Kabul este iminent, potrivit Agerpres.

Prezenţa militară germană în capitala afgană ar urma să se încheie aproape complet vineri. Guvernul francez îşi va încheia la rândul său operaţiunile la Kabul în aceeași zi, a precizat premierul din Hexagon.

Danemarca a transmis că şi-a încheiat evacuarea personalului ambasadei sale din capitala afgană şi nu va mai desfăşura acolo nicio altă operaţiune.

Şi Polonia a operat joi ultimul zbor de evacuare a colaboratorilor misiunii sale din Afganistan.

Aeroportul din Kabul este controlat de ultimele trupe americane rămase în Afganistan, dar preşedintele Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august. Totul în pofida presiunii unor aliaţi de a continua operaţiunile de evacuare şi după această dată.

Secretarul de stat american Antony Blinken a precizat că rămân de repatriat din Afganistan aproximativ 1.500 de cetăţeni americani, în timp ce mii de afgani încearcă să prindă ultimele locuri pentru a pleca din ţară. Asta deşi talibanii au anunţat că vor împiedica deplasările localnicilor către aeroport.

Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 95.700 de persoane au fost evacuate de SUA şi de alte state cu zboruri de pe aeroportul din Kabul, mai notează Agerpres.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co