Stiri

Oana Schmidt Hăineală, opțiunea PSD-ALDE pentru șefia DNA

Liderii PSD și ALDE ssunt extrem de atenți la orice reacție a Cotroceniului cu privire la decizia Curții Constituționale a României prin care a fost soluționat conflictul instituțional în favoarea cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

Potrivit unor surse din interiorul celor două formațiuni, se pare că acestea au și găsit persoana care să preia conducerea Departamentului Național Anticorupție, după plecarea Laurei Codruța Kovesi.

Opțiunea coaliției de guvernare este Oana Schmidt Hăineală, cunoscută pentru confictul deschis pe care îl are cu Kovesi și considerată omul de casă al ministrului Justiției, Tudorel Toader. În prezent, aceasta este șefa Corpului de Control al Ministerului Justiției.

Hăineală este percepută ca unul dintre principalii sfătuitori ai lui Tudorel Toader. De altfel, anul trecut, ea a ocupat, prin detașre, funcția de secretar de stat la acest minister, fiind retrasă din acest post la solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, în contextul scandalului legat de emiterea OUG 13. De altfel, a fost și la un pas să răspundă penal pentru contribuția sa la elaborarea și emiterea respectivei ordonanțe, Kovesi ratând, la mustață reținerea lui Hăineală în controversatul dosar al anchetării OUG 13.

După detaşare, Hăineală a sesizat şi Curtea Constituţională, iar aceasta a decis că reglementarea legislativă privind detaşarea magistraţilor este neconstituţională pentru că nu precizează condiţiile încetării detaşării.

În ultimele șase luni Oana Schmidt Hăineală a activat ca șefa corpului de control al ministrului Justiției. Tudorel Toader a explicat atunci că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control al ministerului pentru că are o experienţă bogată la Greco.

În schimb, Hăineală s-a folosit de influența pe care o are pe lângă Tudorel Toader pentru a impune propunerea lui Felix Bănilă drept înlocuitor pentru Horodniceanu în fruntea DIICOT. În trecut, Hăineală a fost colegă cu Bănilă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, iar acum sunt considerați de către liderii actualei Puteri drept tandemul capabil să aducă sub ascultare atât DIICOT, cât și DNA.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co