Stiri

Noua tulpină a coronavirusului, depistată în Regat, blochează din nou lumea

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este “mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, au anunţat oficialii Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, citați de presa internațională preluată de Agerpres.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a menţionat că această tulpină a început să circule încă din data de 20 septembrie.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS (sursa: agerpres.ro)

“Nu e o tulpină neapărat nouă, ea circulă începând cu data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat şi tipizată această tulpină, încât în momentul de faţă se cunoaşte destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă, pentru că până la urmă asta este problema cu noua … (tulpină – n.r.)”.

Analizele preliminare efectuate de specialiști până în prezent relevă o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.

Argentina, Chile, Columbia şi Peru s-au alăturat altor zeci de ţări europene, printre care și România, care au decis duminică să suspende zborurile de pasageri către şi dinspre Marea Britanie din cauza îngrijorărilor cu privire la o nouă tulpină de COVID-19, foarte contagioasă.

Medicul Alexandru Rafila a spus că, teoretic, vaccinul anti-COVID va acoperi şi noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS (sursa: agerpres.ro)

“Teoretic, da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficient, dar pentru că este de puţin timp la dispoziţia cercetătorilor rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini”.

El a mai precizat că testele RT PCR din România detectează şi această tulpină.

În Marea Britanie, însă, este stare de alertă sanitară. Premierul britanic Boris Johnson a convocat o reuniune de criză consacrată aprovizionării Regatului Unit, după decizia mai multor ţări, printre care Franţa, de a suspenda legăturile lor din cauza noii tulpini de coronavirus considerată de Londra ca “scăpată de sub control”.

Decizia intervine după măsuri similare luate de Belgia, Olanda, Italia, Germania sau Irlanda, manifestare a sentimentului de îngrijorare care a cuprins Europa.

Cu zece zile înainte de termen, negocierile comerciale post-Brexit dintre Londra şi Bruxelles nu s-au încheiat şi, în cazul unui eşec, introducerea de cote şi taxe vamale stârneşte temeri cu privire la aprovizionarea ţării.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co