Stiri

Noi reguli post-Brexit: Londra pierde accesul la piaţa unică europeană

Părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare în calea comerţului şi a mobilităţii transfrontaliere a persoanelor. Astfel, sunt necesare ajustări atât din partea Uniunii Europene, cât şi a Regatului Unit, apreciază specialiștii citați de presa internațională.

De la 1 ianuarie 2021, întreaga legislaţie primară şi secundară a Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit. Relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană vor fi reglementate de dreptul internaţional public, inclusiv de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Pentru a le oferi timp cetăţenilor şi companiilor să se adapteze la noul context, a fost introdusă o perioadă de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie. Pe parcursul ei, Regatul Unit a continuat să aplice dreptul Uniunii Europene, dar fără a mai fi reprezentat în instituţiile UE.

În paralel, echipele de negociere conduse de Michel Barnier şi David Frost au încercat să ajungă la un compromis asupra unor condiţii mai favorabile pentru relaţiile comerciale viitoare, dar fără a avea succes. Cu toate acestea, negocierile continuă.

Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit
“Responsabilitatea noastră este să continuăm cu această negociere extrem de dificilă. Niciodată în istoria Uniunii Europene nu am avut negocieri cu trei țări, pentru a ajunge la un acord privind comerțul de bunuri și servicii, pescuitul, energia, transportul, securitatea cetățenilor, niciodată nu am negociat pentru un acord într-un timp atât de scurt. Am avut la dispoziție doar nouă luni. Noi am fi avut nevoie de încă cinci ani pentru toate celelalte previzibile acorduri”.

Regatul Unit a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului.

În absenţa unui acord, pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Uniunea Europeană va avea obligaţia de a aplica imediat normele şi tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit.

Cetăţenii Regatului Unit nu vor mai fi cetăţeni ai Uniunii Europene. Britanicii vor fi supuşi unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul Uniunii Europene.

Dacă statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, aceasta urmează procedura normală.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co