Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Ministrul Culturii, de partea artiștilor. Reclamă abuzuri ale Organismelor de Gestiune Colectivă

Semnal de alarmă tras de Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii! Spune că Organismele de Gestiune Colectivă își uită cam des misiunea. Mai exact, se referă la faptul că, în loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. Tocmai de aceea, oficialul a demarat acțiuni, împreună cu mai mulți colegi, încă de acum un an, pentru modificarea și completarea legii drepturilor de autor şi a celor conexe.

Bogdan Gheorghiu explică faptul că actuala lege prevede ca, după 3 ani, dacă sumele sunt nerevendicate, acestea revin Organismului de Gestiune Colectivă care îi folosește conform statutului. Acesta reclamă că, în realitate, banii ajung să fie gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor. Ar fi vorba de milioane de euro care, spune oficialul, ar fi trebuit să revenă artiștilor și autorilor.

Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii

“Stimați reprezentanți ai Organismelor de Gestiune Colectivă, vă provoc să mă contraziceți și să publicați următoarele informații:
– Formulele de calcul pe care le folosiți pentru distribuirea sumelor către titularii de drepturi
– Situația ultimilor 5 ani privind sumele nerevendicate, ce ați făcut cu fiecare leu, plus procentul acestora din sumele total colectate.
– Situația ultimilor 5 ani cu privire la indemnizația/veniturile pe care membrii consiliului director o/le primesc”.

Totodată, șeful de la Cultură îi invită pe toți artiștii din România prejudiciați să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă.

Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii

“Nu fiți doar martori, acum este momentul în care putem să transparentizăm acest mecanism. Spuneți-vă experiența personală pentru ca realitatea să fie cunoscută publicului! Stimați utilizatori, vă invit și pe voi să ne împărtășiți care este relația pe care o aveți cu Organismele de Gestiune Colectivă și de câte ori nu v-ați întrebat unde se duc banii pe care aceștia îi colectează?!”.

Bogdan Gheorghiu vine și cu soluția. Sumele prescrise după 3 ani să revină titularilor de drepturi – 30% în mod egal pentru fiecare membru al Organismului de Gestiune Colectivă și 70% către cea mai importantă formă de sprijin pentru artiști, Fondul Cultural Național – și fiecare organism să își publice formulele de calcul folosite.

Mai mulți operatori culturali şi artişti au făcut sesizări, în ultimele luni, cu privire la metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismele de gestiune colectivă.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co