Stiri

Mafia imobiliară din Capitală

O anchetă realizată de RISE Project arată terenuri retrocedate suspect, pe raza Sectorului 6 din București, în suprafața totală de 48 de hectare, în beneficiul unor grupări formate din demnitari și oameni de casă ai acestora, care nu aveau nicio legătură cu victimele exproprierilor din perioada comunistă. Puse unul lângă altul, respectivele terenuri ar putea alcătui o insulă de dimensiunile terenului pe care stau Casa Poporului și Catedrala Mântuirii Neamului. Coordonatorii afacerilor făcute cu aceste proprietăți – extrase, în mod organizat, din patrimoniul statului român – au încasat profituri de zeci de milioane de euro, în ultimii ani. Totul s-a petrecut între 2004 și 2008, în anii primului mandat al lui Cristian Poteraș, rudele și asociații săi regăsindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare.

E vorba de 38 de terenuri, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, înșirate peste tot prin Sectorul 6: pe cursul Dâmboviței, lângă depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, în Parcul Grozăvești, în apropiere de Lacul Morii etc. Multe dintre ele se găsesc și acum în portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri. Altele au fost vândute, pe sume uriașe, unor firme de dezvoltări imobiliare, în anii boom-ului economic.
Ca urmare a investigației DNA, fostul primar Cristian Poteraș a fost trimis în judecată și condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, în mai 2015, de Curtea de Apel București. Împreună cu el, au fost mai condamnați ceilalți șase membri ai Subcomisiei Locale de Fond Funciar, care avea misiunea să identifice terenuri restituibile din Sectorul 6 și să întocmească dosarele în baza cărora comisia mare, de la Prefectură, emitea titlurile de proprietate.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co