Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

MAE: Niciun român din Kazahstan nu a solicitat să fie evacuat

Ambasada României în Kazahstan nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară sau evacuare, ci doar patru cereri de informaţii cu privire la situaţia de securitate şi programul zborurilor companiilor aeriene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan. Apoi s-au extins şi au degenerat în violenţe cu acte de vandalism, ocuparea unor instituţii administrative, ale mass-media şi aeroportului din Almatî. Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.

Preşedintele kazah a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva protestatarilor. Mai mult, a respins orice fel de negocieri şi a promis eliminarea celor înarmaţi pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile.

Poliţia kazahă a arestat în ultimele ore aproximativ 2.000 de persoane pe străzile din Almatî.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei “forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Totodată, Guvernul chinez şi-a exprimat vineri sprijinul pentru intervenţia militară condusă de Rusia în Kazahstan, menită să pună capăt protestelor antiguvernamentale care au zguduit această ţară bogată în petrol.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co