Stiri

Kovesi, despre necesitatea protocoalelor SRI

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Koveși, a făcut precizări privind necesitatea și scopul pentru care au fost create protocoalele cu Serviciul Român de Informații pentru interceptările în dosare. Kovesi îl contrazice pe Daniel Morar, fostul șef DNA, care susținea că a anunțat din timp că nu va respecta protocolul pentru că unele dispoziții ar încălca legea.
„La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. ”, a precizat Daniel Morar.
Cu aprobarea lui Morar protocolul a fost multiplicat și toți procurorii din subordine au primit copii. Există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat și Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol ca fiind ilegal, a declarat Kovesi, la Europa FM.

Șeful DNA a declarat că nu a informat despre protocol nici pe Traian Băsescu, nici pe Klaus Iohannis, deoarece documentul era secretizat și că și alte instituții au avut protocoale cu SRI, care la acel moment era singurul serviciu care putea face interceptări.
Kovesi a fost chestionată în legătură cu un comunicat remis de DNA la începutul anului trecut, care afirma că nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA și nici exhipe mixte de procurori sau ofițeri de informații în case conspirative.

“Haideți să nu facem confuzii. Protocolul nu se numește de colaborare, există protocol de cooperare instituțională. Colaborare presupune altceva. Nu există noțiunea de echipă mixtă.
Atunci când procurorul solicită efectuarea unui filaj, se intocmea această echipă, adică procurorul putea să aibă un dialog cu ofițerul care făcea filajul. Această activitate nu putea să o facă procurorul singur și protocoloul a stabilit limitele.”, a explicat șefa DNA.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co