Stiri

Japonia, țara în care angajații nu vor concediu

Japonezii sunt recunoscuți în lume pentru aplecarea lor spre munca excesivă! Tradiţionala “săptămână de aur” a fost prelungită, iar vacanţa va dura anul acesta din 27 aprilie până în 6 mai, inclusiv.

Un sondaj recent arată, însă, că numai 35% dintre niponi sunt satisfăcuţi de această măsură, în timp ce 45% se declară nemulţumiţi.

“Recunosc că, având 10 zile de vacanţă dintr-o dată, nu prea ştiu cu ce să-mi umplu timpul. Aş putea călători, dar va fi plin şi scump peste tot. Probabil că până la urmă o să rămân la părinţi”, spune un angajat japonez.

Părerea sa este şi a celor mai mulţi dintre niponi, care nu sunt obişnuiţi cu concediile lungi. Anul trecut, angajaţii şi-au luat în medie doar nouă zile libere din cele 18 la care ar aveau dreptul, în medie.

Obsesia pentru muncă a japonezilor a devenit o preocupare constantă pentru autorităţi în ultimii ani, că urmare a unui număr considerabil de decese şi sinucideri puse pe seama suprasolicitării la locul de muncă sau a depresiei.

Tocmai de aceea,  oficialii de la Tokyo iau în calcul inclusiv varianta de a-i plăti pe salariaţi să plece mai devreme de la muncă.

În Japonia, morţile din suprasolicitare la serviciu sunt atât de dese încât pentru ele s-a definit chiar un cuvânt: KAROSHI. Primul asemenea caz a fost raportat în 1969, când un bărbat de 29 de ani, căsătorit, a murit în departamentul de curierat al celui mai mare ziar naţional.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co