Stiri

Iohannis cere socoteală PSD: “aveți bani de pensii și salarii pentru anul acesta?”

Președintele Klaus Iohannis a adresat din nou critici dure la adresa programului de guvernare al PSD, cerând, într-o declarație de presă, formațiunii aflate la guvernare să spună dacă mai sunt bani pentru pensii și pentru salarii, până la sfârșitul anului.

Șeful statului a criticat Guvernul și pentru faptul că România are o rată foarte mică de absorbție a fondurilor europene, respectiv “nici măcar o zecime”.

„Din 31,3 miliarde de euro, banii alocaţi României pentru perioada 2014-2020, am folosit până acum doar 4,9 miliarde de euro, adică 15,8%. Şi am trecut de jumătatea perioadei de absorbţie”, susține Iohannis, precizând că a luat aceste date de pe site-ul Comisiei Europene, pentru că ultimele informații în acest sens au fost publicate de Guvern la data de 2 februarie.

În ceea ce privește fondurile pentru coeziune, președintele a afirmat că țării noastre îi revin 23 de miliarde de euro, bani care pot fi folosiți pentru dezvoltarea României. “Din 23 de miliarde de euro, noi până acum am folosit 2,2 miliarde. Nici măcar o zecime, şi suntem dincolo de jumătate perioadei bugetate. Şi aflăm de la guvernanţii noştri că avem proiecte doar pentru 40% din aceşti bani. Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune”, a arătat șeful statului.

În cadrul aceleiași declarații de presă, Klaus Iohannis a abordat și subiectul legat de pensii, mai exact de Pilonul 2, în contextul în care de mai multe zile au apărut zvonuri cu privire la o posibilă eliminare a acestui pilon.

“Până şi cei de la PSD se contrazic. Ba se desfiinţează, ba nu Pilonul 2. Ba se suspendă, ba nu. E o harababură totală. De ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Oare ce ţintesc ei? Nu s-au înţeles între ei? Greu de crezut”, a afirmat președintele României, cerând Partidului Social Democrat să își precizeze public intențiile cu privire la Pilonul 2 de pensii și să răspundă la întrebarea: “Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?”

În cursul zilei de ieri, înaintea declarației de presă a șefului statului, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a negat informațiile potrivit cărora contribuțiile la Pilonul II de pensii ar putea fi suspendate.

„E o aberație, o știre falsă”, a declarat ministrul, explicând că asemenea scenarii sunt lansate de persoane care nu cunosc  ce este normal și corect și ce produce efecte negative în piață.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co