Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Inspirarea aerului poluat crește riscul decesului, în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19

Specialiștii au demonstrat.

Inspirarea pe perioadă îndelungată a unui aer poluat poate crește cu pâna la 21% riscul de deces, în România, în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19.

Procentul este mai mare pentru țara noastră decât cel al mediei europene, calculat la 19%.

Nivelul mondial este de 15%, conform rezultatelor unui studiu internațional publicat în revista Societății Europene de Cardiologie.

Cercetătorii spun că aceste procente sunt o estimare a deceselor de COVID-19 care ar fi putut fi evitate dacă populația ar respira un aer mai curat.

Cele mai mari procente sunt în Europa Centrală: Cehia – 29%, Polonia – 28%, Germania – 26%, precum și în China – 27%.

La polul opus, în Noua Zeelandă, poluarea adaugă un risc de numai 1%.

Cercetătorii au folosit date epidemiologice din studiile anterioare din SUA și China privind poluarea aerului și COVID-19 și focarul SARS din 2003, susținute de date suplimentare din Italia.

Ei au combinat aceste informații cu date prin satelit care arată expunerea globală la particule fine poluante, condițiile atmosferice și rețelele de monitorizare a poluării la sol.

A fost creat astfel un model de clacul al fracției de decese prin coronavirus care ar putea fi atribuită expunerii pe termen lung.

Rezultatele se bazează pe datele epidemiologice colectate în a treia săptămână din iunie 2020 și cercetătorii spun că va trebui să urmeze o evaluare cuprinzătoare după ce pandemia a dispărut.

Dacă atât expunerea pe termen lung la poluarea aerului, cât și infecția cu virusul COVID-19 se reunesc, atunci avem un efect advers aditiv asupra sănătății, în special în ceea ce privește inima și vasele de sânge, ceea ce duce la o vulnerabilitate mai mare și o rezistență mai mică la COVID -19. Dacă aveți deja boli de inimă, atunci poluarea aerului și infecția cu coronavirus vor provoca probleme care pot duce la atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.”, explică specialiștii.

Tot aceștia spun că cercetările anterioare sugerează că particulele fine din poluarea aerului pot prelungi durata de viață atmosferică a virusurilor infecțioase și le pot ajuta să infecteze mai mulți oameni.

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co