Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Îndrumări UE pentru vânzarea terenurilor către străini

Nu ne vindem țara? Ba da, dar cu măsură! Este mesajul transmis de Comisia Europeană, care a emis joi un set de îndrumări pentru statele membre UE, referitor la reglementarea tranzacțiilor cu terenuri agricole. Acestea încearcă să țină un echilibru între protejarea terenurile agricole ale unui stat și libera circulație a capitalurilor. Conform îndrumărilor, statele membre UE, inclusiv România, pot limita vânzările de terenuri agricole, pentru a conserva comunitățile de fermieri și pentru a promova agricultura durabilă și pot impune restricții în anumite condiții:
• Autorizarea prealabilă din partea autorităților naționale pentru achiziționarea de terenuri,
• Limitarea dimensiunii terenurilor care urmează să fie achiziționate,
• Drepturi de preempțiune care permit anumitor categorii de cumpărători să cumpere terenuri agricole înainte de a fi vândute altora. Cumpărătorii care beneficiază de aceste drepturi pot include fermieri locali, vecini, co-proprietari și statul.
• Prețuri de intervenție ale statului.
Indicațiile sunt formulate pe baza jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene și trebuie ținut cont de faptul că legislația UE nu permite restricții discriminatorii, cum ar fi cerințele de rezidență generală, ca precondiții pentru achiziționarea de terenuri, impunerea de obligații privind agricultura de subzistență, interzicerea achiziționării de teren de către firme sau condiția ca un cumpărător să aibă o calificare în domeniul agriculturii.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co