Stiri

Haos în Kazahstan. Principala clădire din Almatî, asaltată de protestatari

Proteste fără precedent în Kazahstan provocate de o majorare a preţului la GPL. Sute de manifestanţi au luat cu asalt clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a acestui stat. Poliţia a tras miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva a mii de protestatari, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unora în clădire.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat într-un oraş din vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, iar apoi în Almatî.

Preşedintele kazah, pus sub presiune, a acceptat miercuri demisia guvernului, iar vicepremierul a preluat interimatul.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, cu promisiunea de reducere a preţului la GPL, mai exact la fixarea lui la 0,1 euro pe litru în regiune.

Regiunea din vestul Kazahstanului, de unde a pornit totul, depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co