EXTERN

A greșit sau nu Trump? Părerea americanilor despre atacul din Siria

După atacul cu rachete Tomahawk asupra bazei aeriene de la Shayrat, din Siria, ca răspuns la atacul cu bombe chimice lansat de regimul al-Assad, preşedintele american Donald Trump încearcă să îşi justifice public gestul, scrie Gandul.info.

Astfel, discursul oficial de la Washington în raport cu Siria pare să se fi sucit la 180 de grade: dacă până acum nu se mai vorbea de plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, acum SUA nu îşi mai pot imagina o „Sirie liniştită” cu el la putere, după cum s-a exprimat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Halley.

În încercarea de a face faţă marii întrebări dacă SUA lui Trump au o strategie mai amplă pentru criza din Siria sau lumea a asistat doar la o paradă de forţă, Trump trebuie să aducă justificări atât Congresului, cât şi publicului american pentru gestul său. Un sondaj YouGov/Huffington Post arată că americanii nu sunt convinşi că lovitura din Siria va avea vreun efect sau că preşedintele american şi-a planificat cu atenţie acţiunile, însă 51% sprijină atacul cu rachete. Trump se bucură încă de susţinerea votanţilor săi, care sunt de acord cu el în măsura luată, în timp ce americanii care nu au votat cu el găsesc în majoritate ideea proastă, arată sondajul.

„Îmi place să mă gândesc la mine ca la o persoană foarte flexibilă. Nu e nevoie să am o cale anume. Nu îmi place să spun unde mă duc şi ce o să fac. (…) Deciziile noastre vor fi ghidate de valorile şi scopurile noastre – şi vom respinge calea ideologiei inflexibile, care duce de prea multe ori la consecinţe neintenţionate”, a declarat preşedintele american Donald Trump, sâmbătă, după ce vineri a dat ordinul executiv prin care 59 de rachete Tomahawk au lovit baza aeriană siriană de la Shayrat, locul de unde a fost declanşat atacul cu bombe chimice care a ucis zeci de copii şi civili sirieni, în provincia Idlib, cu câteva zile înainte.

Pentru mulţi americani, această flexibilitate declarată a lui Trump semnifică ideea că de fapt preşedintele nu are nicio strategie, iar lovitura dată Siriei nu face parte dintr-un plan mai mare pentru criza de acolo, ci va rămâne exact la stadiul actual: o reacţie de moment, coercitivă şi menită să descurajeze, la adresa dictatorului Bashar al-Assad, care îşi foloseşte armele chimice împotriva propriului popor şi al opozanţilor, la adăpostul Rusiei şi Iranului, care îl susţin la putere.

Citiți tot articolul pe Gandul.info.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co