Stiri

Finanţele vor să vândă eurobonduri de 100 milioane euro

Ministerul Finanţelor Publice va încerca să atragă finanţări internaţionale, în condiţiile în care a eşuat în atragerea unor finanţări interne, la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an.

Astfel, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au anunţat că vor organiza miercuri o licitaţie pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei).

În plus, MFP plănuia şase sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, cu una mai puţin faţă de luna precedentă, iar suma totală dorită este de aproape 2,8 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă în ianuarie de 2,4 miliarde de lei, pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale.

În schimb, ultima licitaţie de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eşec. Finanţele nu au reuşit să obţină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei.

În plus, dacă în prima şedinţă din acest an, din 7 ianuarie, Finanţele au reuşit să obţină cei 460 de milioane de lei doriţi, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat doar 306 milioane de lei din cei 460 de milioane de lei doriţi.

Astfel, MFP poate să acopere o parte din cei 508 milioane de lei pe care n-au reuşit să îi atragă în ultimele două săptămâni cu licitaţia de eurobonduri anunţată pentru miercuri.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co